Beschermen de vaccins ook tegen varianten van het coronavirus?

Virussen muteren constant. Dat wil zeggen dat een deel van het genetische materiaal in het virus verandert. Dat gebeurt aan verschillende snelheden voor verschillende virussen. Mutaties hebben niet noodzakelijkerwijs een invloed op hoe goed het vaccin tegen het virus werkt. 

- Voor de Britse variant tonen de eerste gegevens met de vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen dat de vaccin-geïnduceerde antistoffen de variant kunnen neutraliseren. 

- Onderzoeken tonen aan dat de vaccins ook tegen de Indiase variant werken. Ze werken, maar iets minder goed dan tegen de varianten waarvoor het vaccin gemaakt is. Britse studies tonen wel aan dat je minder goed beschermd bent tegen de Indische variant als je maar 1 dosis van het vaccin van Pfizer of AstraZeneca hebt gekregen. Je tweede dosis van het vaccin is dus ontzettend belangrijk.

- Voor de Zuid-Afrikaanse variant scoren de 4 vaccins minder wat betreft werkzaamheid. Dit wordt verder onderzocht. 

 
Sommige vaccins blijven vele jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming, zoals vaccins tegen mazelen of rubella. Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep zo vaak en in die mate dat de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te zijn.

De wetenschappelijke gemeenschap en toezichthouders zullen controleren of het coronavirus in de loop van de tijd verandert en of de vaccins mensen kunnen beschermen tegen infectie met nieuwe varianten.